ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ

Η Alumoda ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, σας προτείνει ενεργειακά τζάμια τελευταίας γενιάς σε πολύ προσιτές τιμές. Ένα σωστό ενεργειακό τζάμι, οφείλει να κρατάει τη ζέστη μέσα στο σπίτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι αντιστρέφοντας τη δράση του, να την κρατάει έξω. Χωρίς φυσικά να εμποδίζει το φυσικό φώς να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα την άσκοπη δαπάνη για φωτισμό Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά του κόστους κτήσης μεταξύ αυτών των ενεργειακών υαλοπινάκων και των απλών διπλών, αποσβένεται σε ένα περίπου χρόνο Τα ενεργειακά τζάμια δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού καθαρισμού, όπως και όλοι οι απλοί υαλοπίνακες.

Τι είναι τα ενεργειακά κρύσταλλα;

Τα παράθυρα στις οικοδομές, είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την απώλεια της εσωτερικής θερμοκρασίας. Αν υποθέσουμε ότι τα κουφώματα έχουν άψογη εφαρμογή, δηλαδή έχουν τις ελάχιστες δυνατές θερμικές απώλειες, τότε ο επόμενος στόχος είναι τα κρύσταλλα. Το γυαλί είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Για παράδειγμα, όταν η εσωτερική θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι 20 βαθμοί κελσίου, και η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί κελσίου τότε το γυαλί (ένα απλό μονό κρύσταλλο) θα έχει 5 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία.

Για να επιτευχθεί καλύτερη θερμομόνωση στα παράθυρα, τα τελευταία 20 χρόνια και στην Ελλάδα, τοποθετούνται ΔΙΠΛΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ (Διπλά Τζάμια) με κενό ατμοσφαιρικού αέρος. Ο αέρας στο κενό μεταξύ των δύο κρυστάλλων αποτελεί μονωτικό στοιχείο. Εξίσου θερμομονωτικά είναι και τα ΤΡΙΠΛΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ που δημιουργούν 2 κενά αέρος και προσφέρουν ακόμα καλύτερη θερμομόνωση. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μέγιστη όμως απόδοση θερμομόνωσης σε ένα διπλό θερμομονωτικό κρύσταλλο, επιτυγχάνεται με την παρουσία ενεργειακού υαλοπίνακα. Ο Ενεργειακός υαλοπίνακας είναι ένα γυαλί επιστρωμένο με διάφορα υπεροξείδια μετάλλων, και αποτελούν ένα φίλτρο θερμότητας επάνω στο γυαλί. Ο ενεργειακός υαλοπίνακας σε ένα διπλό θερμομονωτικό κρύσταλλο συνοδεύεται συνήθως από ένα κρύσταλλο διάφανο ή ένα ασφαλείας ενώ το κενό αέρος ενδιάμεσά τους αντικαθίσταται από Argon. Η θερμομόνωση γίνεται η μέγιστη δυνατή κι έτσι προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε έναν υπολογισμό θερμικής απώλειας, υπολογίζουμε διάφορους συντελεστές όπως ο συντελεστής Θερμοπερατότητας, ο συντελεστής σκίασης κλπ.